Wiele osób przepada za smakiem słodkości. Te bazujące na cukrze nie należą jednak do najzdrowszych. Na szczęście, z pomocą przychodzą nam różnego rodzaju miody. Jednym z tych najbardziej godnych uwagi jest miód gryczany. Wyróżnia go nie tylko wyjątkowy zapach i smak, ale również sporo leczniczych właściwości. Warto byłoby się z nimi zapoznać. 

Jakie są właściwości gryczanego miodu?

Miód gryczany posiada sporo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim, jest on uznawany za naturalny antybiotyk. Charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi. Idealnie nada się dla osób walczących ze schorzeniami krążenia. Miód gryczany doskonale nadaje się także dla osób, którym często dokuczają schorzenia żołądka. Mowa tu chociażby o stanach zapalnych tego narządu. Co ciekawe, miód ten w rozsądnych ilościach będzie dobry dla osób cierpiących na cukrzycę. Nie ma on bowiem aż tak wysokiego indeksu glikemicznego jak inne rodzaje miodów. Ważne jest jednak to, aby sięgnąć po wysoki jakościowo produkt. Unikajmy więc kupowania miodów w supermarketach. 

Do czego można wykorzystać gryczany miód?

Miód gryczany zasługuje na wszechstronne wykorzystanie. Z tego też powodu warto mieć go w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu. Miodem gryczanym można na przykład słodzić napoje. Mowa tu między innymi o herbatach, jak również o mleku. Na przeziębienie doskonałe będzie mleko podane z miodem i przyprawami, takimi jak cynamon czy kurkuma. Miód gryczany świetnie sprawdzi się też jako dodatek do deserów, takich jak galaretka czy ciastka. Doskonale będzie także smakowała posłodzona nim owsianka z owocami. Używając miodu warto jedynie pamiętać o tym, aby nie poddawać go działaniu zbyt wysokich temperatur. W przeciwnym bowiem razie straci on swoje cenne właściwości prozdrowotne. Ważne jest także systematyczne sięganie po ten specyfik. Pamiętajmy jednak o tym, że miody są dosyć kaloryczne