Okres jesienno-zimowy wielu z nas kojarzy się z nieustannymi przeziębieniami. W związku z tym warto zadbać o odporność naturalnymi metodami. Skutecznym i powszechnie stosowanym od dawna sposobem jest spożywanie miodu. W tym artykule opowiemy o rodzajach miodu i jego właściwościach.

Miody rodzaje

Jeśli zastanawiamy się, które Miody ekologiczne i słodkie są dla nas najbardziej odpowiednie, zapoznajmy się z poniższą listą: 
Miód wrzosowy – doskonały przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Może on zwiększyć odporność podczas nagłych zmian temperatury na zewnątrz.
Miód wielokwiatowy – to składnik polecany dla osób zmagających się z alergiami (oprócz tej na pyłki). Wielu osobom pozwala zapomnieć o kłopotach z katerem. Wykazuje też właściwości wzmacniające dla osłabionego organizmu, dodając energii.
Miód spadziowy – to produkt bogaty w różnorodne składniki mineralne. Jego działanie można porównać do naturalnego antybiotyku. Jeśli możemy działać naturalnie, korzystajmy z powszechnie dostępnych metod!
Miód lipowy – pozwala nie tylko się wyciszyć i uspokoić. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dzięki miodom lipowym możemy wspomóc leczenie zapalenia płuc, oskrzeli i grypy.
Miód akacjowy – może działać jako świetny środek uspokajający i wzmacniający. Doskonale odnajduje się w walce z przeziębieniami.
Miód gryczany – ten miód wykazuje wysoką skuteczność przy zwalczaniu stanów przemęczenia. Ponadto sprawdza się przy problemach ze stanami zapalnymi stawów
Miód rzepakowy – bardzo przydatny podczas zwalczania stanów zapalnych dróg oddechowych. Dodatkowo wykazuje skuteczność w walce z poparzeniami. Przyłożony do rany zabezpiecza przed tworzeniem się doskwierających pęcherzy i rozwojem zakażeń. Świetnie odnajduje się też u osób uzależnionych od niekorzystnych dla zdrowia używek.

Podsumowanie


Jak widać, różne rodzaje miodów wykazują korzystne działanie dla naszego organizmu, pomagając w zwalczaniu konkretnych dolegliwości. Właśnie z tego powodu, zawsze warto mieć miód w swojej kuchni.